rad pod zemljom

Rad pod zemljom

Većina ljudi svakoga dana odlazi na posao. Ljudski rad u tom smislu predstavlja važnu sposobnost ljudi, kao svrsishodnu i svesno organizovanu delatnost, kojom se postiže neki korisni efekat sa ciljem da se zadovolji određena vrsta pojedinačnih ili kolektivnih potreba.

Većinom se taj ljudski rad obavlja na površini zemlje i može se videti, pa se ćesto smatra najznačajnijim i najtežim. Međutim, postoje i radovi koji se obavljaju pod zemljom, ništa manje značajni i lakši, naprotiv, znatno teži, zbog loših uslova u kojima se takav rad obavlja i koji značajno može uticati na zdravlje svakog radnika.

Upravo iz tog razloga u tekstu koji sledi tim specijalista Medicine rada Medical Dental Grupe Vas upoznaje sa tim, šta je rad pod zemljom, koji je najzastupljeniji, a pre svega koji se lekarski pregled radnika obavlja kako bi se ocenila zdravstvena sposobnost i izdala zdravstvena potvrda za rad.

Svaki rad koji se obavlja ispod površine zemlje smatra se radom po zemljom. Tu se ubrajaju podzemna skladišta, rudnici i kao takvi s obzirom na to da se obavljavlju ispod površine zemlje, spadaju u kategoriju radnih mesta sa povećnim rizikom.

Rudarstvo kao deo takvog rada predstavlja staru industrijsku granu koja se bavi procesom iskopavanja ruda i njene pripreme za iskorišćavanje u mnogim oblastima industrije ili za korišćenje u svakodnevno Tako na primer, izlaganje kamenitoj prašini može dovesti do bolesti pluća kao što je silikoza, azbestoza, pneumokonioza,  gasovi u rudniku do zagušenja, a rudarska oprema može proizvesti buku, što dovodi radnike u rizik od oštećenja sluha.

Iz tih razloga je od izuzetnog značaja obavljati redovno lekarski pregled radnika. Služba medicine rada Medical Dental Grupa obavlja predhodne i periodične lekarske preglede radnika, u ovom slučaju rudara.

Predhodni lekarski pregled radi se sa ciljem utvrđivanja i ocenjivanja posebnih zdravstvenih uslova tj. ocenjuje se sposobnost radnika za obavljanje rada na radnom mestu sa povećanim rizikom, dok se periodični lekarski pregled radnika radi sa ciljem praćenja i ocenjivanja zdravstvenog stanja i sposobnosti za obavljanje poslova na radnom mestu sa povećanim rizikom na kome radnik radi u odnosu na faktore rizika tog radnog mesta, u ovom slučaju rudnika.

Služba medicine rada Medical Dental Grupa omogućava svakom radniku pregled i testiranje psihologa kao i pregled specijaliste medicine rada. U sklopu pregleda se rade i ekg, merenje volumena izdaha (spirometrija), merenje sluha (audiometrija), laboratorijska analiza krvi koja podrazumeva kompletnu krvnu sliku, merenje glukoze u krvi i osnovnu biohemiju urina.

U sklopu navedenih pregleda rade se i ciljani pregledi koji su posebno bitni za radnika koji radi pod zemljom u cilju kontrole njegovog zdravstvenog stanja.

Svakom radniku radi se pregled ortorejterom. Ortorejter je aparat koji služi za brzi skrining vida i na ovaj način se kontroliše vid na daljinu, vid na blizinu, kolorni vid, dubinski vid. Radi se i određivanje širine vidnog polja metodom koja se zove perimetrija, kao i adaptacija vida na tamu. Na ovaj način se sviče uvid u stanje vida, a ukoliko se neki poremećaj registruje, takav se radanik dalje upućuje specijalisti oftalmologije sa ciljem uspostavljanja dijagnoze i korekcije odnosno lečenja. Stručni tim Medical Dental Grupe omogućava osposobljavanje radnika koji ima problem sa vidom.

Testiraju se čula ravnoteže. Ekg i spirometrija omogućavaju kontrolu rada srca i pluća. Ukoliko se neki poremećaj na istim registruje, radnik se dalje upućuje specijalisti interne medicine ili kardiologije, odnosno specijalisti pulmologije. Totalna liminarna audiometrija koja se radi u sklopu periodičnog pregleda radnika omogućava ispitivanje praga sluha. Na ovaj način se može registrovati konduktivna, perceptivna i mešovita nagluvost. Ukoliko se neki od poremećaja registruje radnik se upuje specijalisti orl  kako bi se obezbedilo adekvatno lečenje.

Psihološki pregled ukoliko nema drugih indikacija obavlja se svake treće godine, dok se RTG pluća obavlja svake pete godine.

Nakon svih odrađenih pregleda sledi završni pregled specijaliste medicine rada koji uzimanjem ciljane anamneze i obavljanjem klasičnog pregleda, uz kontrolu svih rezultata gore navedenih obavljenih pregleda, daje ocenu o zdravstvenom stanju i izdaje zdravstvenu potvrdu za rad.

Stručnom timu specijalista medicine rada Medical Dental Grupe podjednako su bitni svi radnici bez obzira na vrstu radnog mesta. Svakom se posvećuje maksimalno vreme i pažnja, a pregledi koji se obavljaju su profesionalni, stručni i temeljni, jer zdravlje radnika je uvek na prvom mestu.